Mijn hond is bang voor vuurwerk

Heeft jouw hond ook zo’n last van vuurwerk? Het duurt lijkt nog een eeuwigheid te duren, maar als jouw hond gevoelig is voor vuurwerk, is NU de tijd om na te gaan wat je kunt doen om je hond voor te bereiden op deze hectische tijd.
December is een drukke maand. We moeten vaak op het laatste moment nog van alles regelen, zijn soms wat sneller geïrriteerd en wijken af van onze dagelijkse routine. Onze honden (en katten) begrijpen het niet en dit geeft ze spanning en daardoor stress. Wanneer een dier veel stress heeft, zal hij ook veel gevoeliger worden voor allerlei prikkels, zowel voor visuele prikkels als voor tactiele- en geluidsprikkels. Ik zie het ook bij mezelf. Wanneer ik naar een spannende film kijk en de deur opeens dichtklapt, spring ik op en slaat mijn hart op hol….
WAT GEBEURT ER NU PRECIES IN HET LICHAAM?
Zowel bij de hond als bij de mens reageert het lichaam op situaties, die onbekend zijn en dus spanning geven. Hierbij wordt een aantal hormonen aangemaakt zoals adrenaline en cortisol, die ervoor zorgen dat je adequaat op de situatie kan reageren. Deze hormonen verdwijnen slechts langzaam uit het lichaam en houden je langere tijd alert. Wanneer nu de ene spannende situatie op de andere volgt, zal de bloedspiegel van deze hormonen hoog blijven en krijgt de hond geen tijd om te herstellen door rust te vinden in zijn dagelijkse routine. Hij reageert dan veel sneller, langduriger en heftiger op een prikkel. Geen gezonde situatie voor de hond dus. Het is een moeilijke tijd voor veel honden: naast het wegvallen van hun routine, de drukte van hun baasje en de visite ook nog de prikkels van het te vroeg afgestoken vuurwerk. En dan moet Oud en Nieuw nog komen!
WAT KUN JE ZELF DOEN ALS VOORBEREIDING?
Het is belangrijk je bewust te zijn van wat je doet. Probeer voor je dier de DAGELIJKSE ROUTINE zoveel mogelijk te handhaven en zorg voor VOLDOENDE RUSTMOMENTEN voor je hond. Spelen en uitgaan zijn leuk, maar ook spannend, dus doseer dit! Geef je hond minimaal 2 dagen een routinedag als hij een drukke of spannende dag heeft gehad.
Zorg, dat je hond een plek in huis heeft, waar hij zich veilig voelt. Het kan best zijn, dat hij normaliter in de woonkamer voor het raam ligt en nu zijn plekje zoekt onder de trap in de gang. Geef hem de mogelijkheid zich in zijn VEILIGE HAVEN terug te trekken.
STRAF OF NEGEER JE HOND NIET als hij bang is, dat kan de angst verergeren. Angst is een emotie, waarbij de hond steun zoekt. Blijf rustig en fungeer als rots in de branding. Zo kun je je dier steunen en dit zal de vertrouwensband versterken. Je hond let op jou, dus als je inwendig kalm blijft, heeft dat een rustgevend effect op je hond: ‘Er is niets om me druk over te maken’.
HOUDT JE HOND AANGELIJND in de stressvolle dagen. Dit voorkomt dat hij wegloopt en daarnaast is dit ook een steun voor je hond. Zoek rustige plekken om je hond uit te laten, vermijd vuurwerk. Mocht je toch situaties tegenkomen, waar je hond niet langs wil, geef hem de mogelijkheid om een andere weg in te slaan. Je hond merkt dat je naar hem luistert en hem serieus neemt, waardoor hij je meer zal vertrouwen.
Als ondersteuning kunnen ook MIDDELEN gebruikt worden.
Hierbij moet je denken aan middelen, die geruststellend werken. Een voorbeeld hiervan is Adaptil: Dit is een middel op basis van een natuurlijke stof (feromoon). Het is verkrijgbaar als verdamper en ook in tabletvorm. Andere middelen, die angst verminderen zijn verkrijgbaar bij de dierenarts: Zylkene of Telizen. Thelizen kan gebruikt worden in combinatie met gedragstherapie, omdat de hond ontvankelijker wordt om te leren.
Voor al deze middelen geldt: begin er op tijd mee. Liefst 1 à 2 maanden voor Oudjaar.
Bij zeer angstige honden kan een gedragstherapeut helpen. Het is belangrijk om met de begeleiding minimaal 2 maanden van tevoren te beginnen.
Op Oudjaarsavond kan een MASSAGE of een THUNDERSHIRT de hond helpen om te ontspannen. Het gaat niet werken wanneer je dit voor het eerst op Oudjaarsavond toepast als de hond in hevige angst verkeert. Door vanaf begin november hiermee te oefenen raakt de hond eraan gewend.
WAT KUN JE DOEN OP OUDJAARSDAG ZELF?
Laat je hond zo kort mogelijk uit en vermijd vuurwerk.
Zorg dat ramen en deuren dicht zijn, zodat je hond niet kan ontsnappen.
Sluit de lichtflitsen en de knallen buiten door gordijnen dicht te doen en een geruststellend muziekje op te zetten.
Laat je hond niet alleen. Je aanwezigheid is geruststellend. Je kunt je hond dan steunen als hij veiligheid bij je zoekt en bij je wil liggen of zitten. Een geruststellend lichaamscontact kan hem helpen. Laat je hond zelf zijn plek uitzoeken om te liggen.
Sommige honden kun je op Oudjaarsavond afleiding geven met een hersenwerkspelletje. Er zijn voorbeelden om zelf wat te maken te vinden op internet. De hond moet hier wel al mee bekend zijn en het leuk vinden.
WAT KAN CANINE BOWENTHERAPIE BETEKENEN VOOR JE HOND?
Gedurende de decembermaand zal de stress van de honden door alle omstandigheden iedere keer weer oplopen. Ik bied een drietal wekelijkse behandelingen aan in de maand december met als doel de spanning steeds weer te reduceren, waardoor je hond beter met de situatie om kan gaan. Verder kan ik op maat adviezen geven om jou en je hond te steunen.
Een vierde behandeling in januari heeft tot doel om de tijdens Oudjaar opgelopen stress af te voeren, zodat de prikkelgevoeligheid van je hond minder wordt en je hond zich snel weer prettig zal voelen.
Zou je willen weten of de Canine Bowentherapie ook een optie zou zijn voor jouw hond? Neem een kijkje op mijn website www.mondier.nl of neem contact met me op.
Je bent van harte welkom om hieronder te reageren. Heb je ook nog vragen of andere tips, deel ze dan gerust.
Add new comment