KREUPEL: WAT NU? – CBT voor herstel na operatie

Het is al wat jaren geleden, maar het hield mij toen erg bezig. Arkane was linksvoor kreupel. Het was allemaal niet zo duidelijk. Ze had dagen, dat ze weinig last had en andere dagen, dat ze erg mank liep.
De eerste keer dat ik haar kreupel zag lopen heb ik gelijk haar voetzolen nagekeken. Het komt wel eens voor, dat ze in een doorntje trapt of dat de haren tussen de voetzolen te lang zijn en irriteren. Dit was nu niet het geval. Dus ging ik er vervolgens vanuit, dat ze zich waarschijnlijk verstapt had en ik besloot haar een paar dagen alleen maar kort aan de lijn uit te laten. Door deze rust zou de blessure kunnen genezen en zou ze weer beter gaan lopen. Dat was ook zo, maar een paar dagen later was het weer terug.
Bij controleren van haar voorpoten reageerde ze iets gevoelig op het bewegen van haar linkerelleboog en -schouder, maar erg duidelijk was het niet.
WAT KAN DE OORZAAK VAN DE KREUPELHEID ZIJN?
Bij snelgroeiende jonge honden van grotere rassen (4 tot 12 maanden) denk je dan snel aan OCD (osteochondrosis dissecans), een groeistoornis, waarbij het gewrichtskraakbeen niet goed wordt aangelegd, beschadigd raakt en een stukje zelfs losraakt. OCD zie je meestal in de elleboog- en schoudergewrichten. Vaak is de hond dan ook intermitterend kreupel. Arkane was toen al 10 jaar, dus OCD is dan niet waarschijnlijk.
Omdat het bij Arkane een steeds terugkerend probleem was, heb ik uiteindelijk röntgenfoto’s laten maken van de elleboog en de schouder. Zowel aan de schouder als aan de elleboog waren op de gewone röntgenfoto’s geen afwijkingen te zien. Dan is het dus tijd om telefonisch de hulp van een orthopedisch specialist in te roepen. Deze herkende de klachten en adviseerde om een specifieke klinische bewegingstest te doen en ook een röntgenfoto met de schouder in een bepaalde stand te maken. De test was positief en de röntgenfoto bevestigde haar vermoeden. Arkane had een scheuring van de bicepspees.
Het schoudergewricht van de hond wordt gestabiliseerd door pezen van de spieren, die eromheen liggen. Eén van de pezen van de biceps loopt door het schoudergewricht heen. Deze pees bleek gedeeltelijk doorgescheurd en de losse flarden gaven irritatie en pijn bij beweging. De enige optie om verdere beschadiging van het gewricht en daarmee ernstige artrose met veel pijn te voorkómen was een chirurgische ingreep om de pees door te snijden.
HADDEN WE HET KUNNEN VOORKOMEN?
Hadden we die verscheuring van de bicepspees kunnen voorkomen? Volgens de orthopedisch chirurg ontstaat dit door een regelmatig zware belasting van de schouder, bijvoorbeeld doordat de hond steile kant van sloten omhoog gaat of een trauma, zoals plots in een diepe kuil stappen, waarbij de schouder een klap krijgt. En ja, Arkane koelt zich regelmatig in de slootjes tijdens de wandelingen en is weleens bij rennen gestruikeld in een kuil.
HOE KUN JE DE GENEZING ONDERSTEUNEN?
Arkane is geopereerd en we hebben een wekenlange revalidatie achter de rug met zwemmen voor het versterken van andere schouderspieren om weer stabiliteit van het gewricht te krijgen. Zwemmen in een plas waar ze zo het water in kon lopen, heeft hier heel goed bij geholpen. En daarnaast rustig wandelen op vlak terrein aan de lijn.
Ik heb haar tijdens de revalidatie kunnen ondersteunen met de Canine Bowen Techniek (CBT). Om de linkerkant te ontlasten belastte ze in eerste instantie haar rechtervoorbeen en achterhand meer, wat daar meer spanning gaf in het bindweefsel en de spieren. CBT hielp om dit te ontspannen, en zo pijn door overbelasting te voorkómen. Na enkele weken kon ik ook de linkerkant behandelen. Het mooie was, dat Arkane me aangaf waar ze de behandeling nodig had.
Arkane is nu 15 jaar oud. We zien nog een geringe afwijking in haar beweging, maar ze heeft geen pijn en loopt nog elke dag haar wandelingen, waarbij het tempo en de lengte aangepast zijn aan wat zij op die dag kan en wil lopen.
Is je hond kreupel of wil je weten of de Canine Bowen Techniek een oplossing of ondersteuning kan bieden voor het probleem van jouw hond? Neem gerust contact met me op voor meer informatie door te bellen, mailen of schrijf hieronder je vraag. Voor een behandeling van je hond kom ik naar je toe, want jouw hond voelt zich het prettigst in zijn eigen omgeving.
Add new comment