Pijn herkennen bij je hond is niet altijd makkelijk!

GEWOON CHAGRIJNIG OF….
Tijdens een wandeling raakte ik in gesprek met een hondeneigenaar. Ze vertelde, dat haar hond zomaar tegen haar nichtje gromde toen deze haar wilde aaien. Ze zei, dat dat de laatste tijd wel vaker gebeurde, waardoor ze voorzichtiger geworden was met kinderen rondom haar hond. Ook naar andere honden reageerde haar hond chagrijniger. Vroeger vond haar hond alles leuk en niets te dol, maar door haar ouderdom, dacht ze, kon ze waarschijnlijk niet meer zoveel aan.
Op zo’n moment ga ik verder vragen, want oud worden hoeft niet in te houden, dat een hond ‘chagrijnig’ reageert op aanraking.
WAT KAN ER AAN DE HAND ZIJN?
Soms speelt de situatie een rol. Had het kind contact gemaakt met de hond voor het ging aaien? Kwam het kind op de hond afrennen? Kon de hond weg of was het ingesloten? Zo zijn er verschillende situaties, die de hond als bedreigend kan ervaren. Daarnaast zie je bij oudere honden, dat ze vaak wat minder goed zien en/of horen, waardoor ze kunnen schrikken bij iets wat ze niet verwachten. Waar ook rekening mee gehouden moet worden, is dat een hond pijn kan hebben. Zeker een oudere hond kan door slijtage en artrose pijn hebben.
HOE WEET IK OF MIJN HOND PIJN HEEFT?
Het is niet altijd duidelijk te zien wanneer je hond pijn heeft. Zijn overlevingsinstinct maakt, dat hij zijn pijn niet snel laat zien, omdat het tonen van zwakheid hem kwetsbaar maakt. Soms zijn de signalen duidelijk; bijvoorbeeld als je hond net geopereerd is, mankt of zijn poot niet wil belasten, dan is het duidelijk, dat hij pijn heeft. Maar in andere gevallen zijn de signalen minder opvallend en worden ze niet altijd opgemerkt.
ZIE JE VERANDERING IN GEDRAG?
Honden met pijn zijn over het algemeen rustiger en minder alert dan normaal. Bewegingen zijn wat stijver of ze willen liever niet bewegen. Soms merk je dat ze zich meer terugtrekken en minder graag contact willen met andere honden of mensen. Bij ernstige pijn zitten ze stil en in elkaar gedoken. Bij aanraking zullen ze sneller waarschuwen met grommen en hun tanden laten zien.
Bij minder ernstige pijn kun je soms zien, dat ze juist rusteloos zijn en heen en weer blijven lopen. Ze hebben geen eetlust, rillen of hebben een snellere ademhaling.
ZIE JE VERANDERING IN BEWEGING?
Wat je als eigenaar bijvoorbeeld merkt, is dat je hond achter blijft bij de wandeling. Hij loopt niet meer zo goed mee. Ook wanneer je hond moeilijker overeind komt, kan dat wijzen op pijn. Dit zien we vaak bij oudere honden met artrose in de achterhand en de rug. Het is dan zaak om de lengte en intensiteit van de wandelingen te verminderen. Je merkt, dat wanneer de hond te veel heeft gedaan, hij daarna meer moeite heeft met opstaan.
SOMS ZIE JE HEEL SUBTIELE VERANDERINGEN OF VERANDERINGEN IN HET KARAKTER….|
Wat niet altijd wordt opgemerkt als pijnuiting is het likken, bijten of krabben van pijnplekken. Als hij er niet bij kan, zal hij soms ook elders likken of bijten.
Verandering van personaliteit kan ook een aanwijzing zijn voor pijn. Het valt de eigenaar op, dat de hond chagrijniger is nu hij ouder is. Zelfs een verandering in de oogopslag is een signaal. Een minder sprankelende, maar een doffere blik is een teken, dat het dier zich niet fijn voelt. Ken je de gezichtsuitdrukkingen van je hond, dan kun je daar veel aan aflezen.
Er is best veel, waar je op kunt letten. Het is fijn, dat je als eigenaar je hond goed kent en kleine veranderingen dus kan waarnemen. Maar soms is het moeilijk, omdat veranderingen vaak geleidelijk gaan, waardoor je het soms niet als verandering opmerkt.
BOWENTHERAPIE BIJ PIJN?
Bij een pijnlijk gebied bijvoorbeeld door artrose of slijtage zie je dat de spieren en het bindweefsel in dat gebied verkrampen om verkeerde bewegingen te voorkomen. Dit geeft extra stijfheid en pijn. Met Bowentherapie kun je ontspanning brengen in het weefsel, waardoor de pijn vermindert.
EN WAT WAS ER NU AAN DE HAND BIJ BOVENGENOEMDE HOND?
Na verder onderzoek bleek dat de hond niet zomaar gromde, maar dat hij een ernstige spondylose van de lendenwervels had en daardoor een pijnlijke stijve rug. Met pijnstillers in combinatie met Bowentherapie voelde de hond zich een stuk beter en kon ze weer genieten van de mensen en honden om haar heen. Een Bowenbehandeling om de paar weken zorgde ervoor, dat de pijnstilling minimaal kon zijn en dat de hond nog een fijne oude dag had.
Heb je ook een hond, die niet zo lekker meer in zijn vel zit? Misschien is een Bowenbehandeling een optie voor jouw hond. Kijk gerust eens verder op mijn website.
Add new comment