teken en de ziekte van Lyme

Met het goede weer is het fijn om erop uit te gaan met je hond. Toch is er voorzichtigheid geboden, want helaas is de lente tot en met de herfst de tijd van de teken. Zoals onlangs in het nieuws werd verteld, neemt het aantal teken in Nederland de laatste jaren sterk toe. Bij het lopen door hoog gras of begroeiing kunnen jij of de hond een tekenbeet oplopen. Dit kan zijn in park, bos, hei, maar ook in je eigen tuin. Ongeveer 1 op de 5 teken in Nederland draagt de bacterie Borrelia burgdorferi in zich mee, die de ziekte van Lyme veroorzaakt.
BIJ WELKE KLACHTEN MOET IK NAAR DE HUISARTS?
Niet altijd is het duidelijk, dat je geïnfecteerd bent, maar wanneer je een teek bij jezelf hebt verwijderd en je klachten hebt als:
- een rode verkleuring rondom de plek van de tekenbeet (tot 3 maanden na de tekenbeet kan dit optreden),
- Griepachtige verschijnselen als: koorts, spier- en gewrichtspijn in de eerste weken na de tekenbeet,
- Gewrichtsklachten, huidklachten, zenuwklachten of hartklachten. Dit zijn klachten, die je kunt zien in een later stadium, maar soms ook al in de eerste weken,
Neem dan contact op met je huisarts. Bij de ziekte van Lyme zal een antibioticum kuur ingezet worden.
KRIJGEN HONDEN OOK DE ZIEKTE VAN LYME?
Opvallend is, dat er veel honden zijn met antistoffen tegen de ziekte van Lyme, maar dat de meeste van deze honden geen klachten hebben!
Is de hond geïnfecteerd, dan zie je bij de hond geen roodverkleuring rond de plek waar de teek gezeten hebt. Verder zegt de verdikking in de huid niets over het wel of niet besmet zijn van de teek.
Slechts bij enkele honden zien we wel klachten, zoals:
- Gewrichtsklachten (meest voorkomend)
- Koorts, verlies van eetlust, sloomheid, uitdroging
- Gezwollen lymfeklieren
- Aantasting van de nieren (soms)
Deze klachten komen echter ook voor bij andere ziekten. Dat feit zal de dierenarts in zijn onderzoek zeker meenemen.
WAT MOET IK DOEN BIJ EEN TEKENBEET?
Goed om te weten, is het feit, dat de bacterie via het speeksel van de teek in het bloed komt. Dit gebeurt vaak pas na 16-24 uur na vasthechten van de teek. Dus hoe sneller je de teek verwijderd hoe kleiner de kans is dat je besmet raakt!
Een goede routine is om jezelf en de hond dagelijks te controleren (het liefst na iedere wandeling).
Door de teek (met bijv. een tekenpincet) zo dicht mogelijk bij de huid vast te pakken kun je hem vervolgens met een ronddraaiende beweging verwijderen. Verdoof de teek nooit met alcohol en pak hem niet vast bij zijn lijf. Blijft het kopje zitten is het jammer; Dit zal een lokale ontsteking geven, maar geneest meestal vanzelf.
Natuurlijk is het ook mogelijk om je hond te beschermen met middelen, zoals bijvoorbeeld een tekenband of pipetjes, maar dan nog is het belangrijk een teek zo snel mogelijk te verwijderen!
NAAR HET BUITENLAND MET JE HOND?
Naast de ziekte van Lyme zijn er ook andere ziekten bij de hond, die overgebracht kunnen worden door de teek. Bekend hiervan zijn Babesia en Ehrlichia door teken uit het buitenland (Zuid en Oost Europa) Daarnaast kunnen honden via zandvliegjes rond het Middellands zeegebied besmet raken met Leishmania en Hartworm. Ga je met vakantie naar het buitenland en neem je je hond mee, laat je dan goed voorlichten over de mogelijkheden van preventie!
Je bent van harte welkom om hieronder te reageren en aan te geven wat je vindt van mijn verhaal. Heb je ook nog andere tips of vragen, deel ze dan gerust.
Add new comment