vakantie....gaat de hond mee of laat je hem thuis?

  • Posted on: 8 November 2020
  • By: paulinemontizaa...
TopAfbeelding: 

 

Vakantie en wat regel je voor je hond?
Met vakantie gaan is heerlijk, maar er moet wel van alles van te voren geregeld worden. Hieronder een aantal overdenkingen en tips.

Je hond thuis laten?
Laat je je hond thuis, dan weet je dat hij weinig risico loopt wat betreft het oplopen van buitenlandse ziekten, maar dan wil je hem wel achterlaten op een vertrouwd adres. Het makkelijkst is bij familie of vrienden onderbrengen. Lukt dat niet, zijn er dierenpensions, waar hij terecht kan. Kies je hiervoor zal je hond een aantal verplichte vaccinaties moeten krijgen. De algemeen verplichte vaccinaties zijn tegen hondenziekte en parvo. Daarnaast kan elk pension nog zijn eigen beleid hebben en ook andere inentingen verplicht stellen, zoals bijvoorbeeld kennelhoest.  Sommige pensions willen dat je hond gechipt of getatoeëerd is, een vlooienbehandeling en een ontwormingskuur heeft gehad. Dus zorg, dat je je tijdig informeert bij het pension en je dierenarts. Weet je niet zeker of je hond geschikt is om in een dierenpension te verblijven? Probeer het dan ruim van te voren een nachtje uit.

Of neem je je hond mee naar het buitenland?
In dat geval zijn er een aantal wettelijke verplichtingen, zoals:

  • inenting tegen hondsdolheid
  • een Europees dierenpaspoort waarin het chipnummer van de hond en de inentingen staan
  • niet in elk land zijn alle rassen toegestaan. Laat je hierover informeren bij je dierenarts.

Bedenk ook, dat reizen en vreemde omgeving leuk maar ook spannend zijn voor je hond en dat hij hier erg moe van wordt. Geef hem voldoende rust.

Wij vinden het heerlijk om de zon op te zoeken. Honden echter kunnen hun warmte niet zo goed kwijt en raken snel oververhit. Wees hier alert op! Laat de hond niet in een afgesloten auto achter, en zorg, dat hij zich kan terugtrekken in de schaduw en altijd vers drinkwater heeft.

Risico van het oplopen van ziekten in het buitenland en preventie hiervan.
In de Zuid-Europese landen komen verschillende ziekten voor als Babesiose en Ehrlichiose, die overgebracht worden door teken.

Via een tekenbeet kan de bloedparasiet Babesia Canis overgebracht worden in het bloed van de hond. Deze eencellige parasiet tast de rode bloedcellen aan. Binnen 1 tot 3 weken kun je al symptomen zien als lusteloosheid, slechte eetlust, koorts, bloedarmoede, geelzucht of bleke slijmvliezen en roodbruine urine. Soms echter worden de honden pas maanden later ziek. Dan zien we sloomheid, bloedarmoede, gewrichtsontstekingen en spierontstekingen. Gelukkig is er een goede behandeling voor. Blijft de hond onbehandeld, kan hij er zelfs aan overlijden.

Ehrlichia is een andere parasiet, overgebracht door dezelfde teek, die ook Babesia overbrengt. Deze parasiet leeft in de witte bloedcellen (afweercellen) van de ‘gastheer’
In de acute fase ( 1 tot 3 weken) van de ziekte is de hond vaak sloom, koortsig, heeft slechte eetlust. We zien benauwdheid, bloedneuzen, bloedingen in huid en slijmvliezen. In de latere subklinische fase, die jaren kan duren lijkt de hond ogenschijnlijk gezond. Pas in de chronische fase zien we dezelfde symptomen als in de acute fase aangevuld met: afvallen, overal ontstekingen, zoals in ogen, nieren, gewrichten. Ook de zenuwen kunnen aangetast worden. Bij behandeling in de acute fase kunnen de honden genezen. Bij de subklinische en chronische fase kunnen de honden ziektevrij worden, maar is volledige genezing waarschijnlijk niet mogelijk.

Dus VOORKOMEN IS BETER DAN GENEZEN! Gebruik een goede tekenband om tekenbeten te voorkomen EN controleer de hond dagelijks op teken en verwijder ze.

In de landen rond de Middellandse zee komen kleine mugjes voor (zandvliegen), die ook bepaalde ziekten kunnen overdragen, zoals bijvoorbeeld Leishmania. De ziekte wordt door de mug overgedragen van een besmette hond naar een andere hond. Gebieden waar je hond meer gevaar loopt zijn gebieden waar de zwerfhondenpopulatie groot is en waar veel zandvliegen zijn: bij donkere vochtige plekken.

Pas na 3 maanden tot jaren na de besmetting met Leishmania kan de hond ziekteverschijnselen laten zien. De eerste symptomen zijn: verzwakking, slechte eetlust, gewichtsverlies en spierafbraak.  Blijft het onbehandeld nemen de klachten toe en zie je o.a. huidklachten, zoals kaalheid, roos, meer eelt op neus, afwijkende nagels en wonden rond bek en anus. Ook hier weer gewrichts-, oog-  en nier ontstekingen.  Echter niet alle honden worden ziek als ze geïnfecteerd zijn met Leishmania.
De honden kunnen worden behandeld en vaak verdwijnen de klachten, maar helemaal genezen zullen ze niet. In veel gevallen komen de klachten weer terug. tweejaarlijks een controle wordt aangeraden, zodat er tijdig weer kan worden behandeld.

Ook hier is PREVENTIE VAN BELANG. Deze mugjes zijn vooral tijdens de schemer actief. Dus bij zonsopgang en zonsondergang binnenhouden van de hond en wering van de zandvlieg is al een deel van je preventie. Daarnaast is het gebruik van een tekenband, die ook tegen zandvliegjes werkt aan te raden.

Er zijn dus toch wel wat zaken, waar je aan moet denken als je je hond meeneemt naar het buitenland. Aan de andere kant is het erg leuk om samen met je kameraad weer een nieuwe omgeving te gaan ontdekken! DUS GENIET ERVAN, MAAR GA GOED VOORBEREID OP REIS!


 

Je bent van harte welkom om hieronder te reageren en aan te geven wat je vindt van mijn verhaal. Heb je ook nog andere tips of vragen, deel ze dan gerust.

Add new comment

Filtered HTML

  • Web page addresses and e-mail addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Web page addresses and e-mail addresses turn into links automatically.
  • Lines and paragraphs break automatically.