De jonge pup en beweging

  • Posted on: 8 November 2020
  • By: paulinemontizaa...
TopAfbeelding: 

 

Bewegen is van belang voor een goede ontwikkeling van een pup
Een pup in huis brengt veel plezier, maar brengt ook verantwoordelijkheid voor een goede zorg met zich mee. Eén van de vragen waar een eigenaar vaak mee worstelt is of hij de hond de juiste hoeveelheid beweging geeft. Het lijkt een lastige vraag en daar is ook geen kant en klaar antwoord op. Wel zijn er een aantal richtlijnen, waar je je aan vast kunt houden.

Voordelen van bewegen
Bewegen heeft aantoonbare voordelen, ook voor jonge honden. Het bevordert de coördinatie, de conditie en spierkracht van de hond. Het zorgt voor het verbruiken van de opgenomen energie, waarbij deze omgezet wordt in spierontwikkeling en niet in vet. Contact met andere honden zorgt voor het ontwikkelen van sociaal gedrag.

Het is belangrijk om in de mate van beweging een onderscheid te maken tussen de snelgroeiende jonge pup (gemiddeld 2 tot 8 maanden) en de oudere pup (9 tot 12 maanden). In deze blog ga ik het hebben over de jonge pup van 2 tot 8 maanden.

Duur en kwaliteit van de beweging is van belang
Bij de snelgroeiende jonge pup wordt in het algemeen aangehouden, dat er 4 tot 5 keer per dag wordt gewandeld, waarbij een wandeling elke levensmaand gemiddeld 10 min langer mag duren. Dus een hond van 2 maanden zou dan ca 4 x 20 min per dag wandelen.

Van belang is daarnaast ook de kwaliteit van de beweging. Zorg voor beweging op wisselende terreinen door naast op vlak terrein ook af en toe te wandelen in hoog gras, op bosgrond of los zand. Dat is goed voor de coördinatie en de hond zal geremd worden in zijn snelheid, waardoor overbelasting wordt voorkomen.

Bij vermoeidheidsverschijnselen van de pup moet je de duur van de wandelingen verminderen. Een vermoeide pup zal gaan liggen of zitten, hijgen, achterblijven tijdens de wandeling, minder alert zijn en trager reageren op roepen. Er zijn verschillen per ras en per individu. Dus kijk naar je hond! Zie je dat je hond vermoeid is, ga dan terug naar 5 minuten per wandeling per leeftijdsmaand en bouw dan na een week weer langzaam op.

Spelen van de hond.
Spelen met andere honden is belangrijk voor de ontwikkeling van het sociale gedrag. Laat je pup spelen met pups van dezelfde grootte, dat voorkomt blessures. Beter nog is spelen met een rustige volwassen sociale hond. Deze leert de pup zich sociaal te gedragen. Laat de honden spelen op een zachte ondergrond zonder kuilen. Ook bij spelen moet men de tijd beperken. Pups raken snel erg opgewonden als het spel te lang door gaat. Beperk het tot 5 tot 10 minuten per keer en niet meer dan 2 tot 3 x per dag. Kijk ook hierbij naar je hond en geef hem thuis voldoende rust om alle indrukken te kunnen verwerken.

Stoeien met de hond is moeilijk te doseren en kan daardoor ernstige blessures geven. Het wordt dan ook ten sterkste afgeraden. Dit geldt ook voor het gooien van ballen of stokken. Het springen en snel wenden en afremmen geeft overbelasting van spieren, pezen en banden.  Daarbij is met stokken gooien een grote kans op letsel in de bek bij het verkeerd vangen van de stok. Het is beter om met de hond zoekspelletjes te doen.

Hoe zit het met traplopen?
Mag een jonge pup traplopen? Ja, maar er zijn een paar voorwaarden. De traptreden moeten lager zijn dan de elleboog van de hond. Een pup van een klein ras kan dus beter niet traplopen. Verder is het van belang de hond te leren om in stap omhoog en naar beneden te gaan en niet met sprongen. Je kunt ze dit aanleren door ze aan de lijn te begeleiden. De hond zal hiermee ook zijn coördinatie verbeteren en spieren versterken, maar overdrijf het niet! 

Verder kun je de balans en coördinatie van je pup oefenen, door hem over een balk van verschillende breedtes te laten lopen (20 of 30 cm), maar let er daarbij wel op, dat de hond niet kan vallen.

Beweging afwisselen met voldoende rust.
Er zijn zo toch nog veel leuke dingen te doen met je pup. Bedenk wel altijd, dat je pup eigenlijk nog een baby of peuter is, die zijn rust nodig heeft. Ook kan zo’n jong dier nog niet zo lang geconcentreerd blijven. Dus vraag niet teveel van hem en geef hem veel rust/slaaptijd tussendoor. Dat heeft hij nodig om alle indrukken te verwerken en bij te tanken. Wanneer je je pup verstandig begeleid in zijn beweging heeft je hond daar later ook profijt van.

 


 

Je bent van harte welkom om hieronder te reageren en aan te geven wat je vindt van mijn verhaal. Heb je ook nog andere tips of vragen, deel ze dan gerust.

 

Add new comment

Filtered HTML

  • Web page addresses and e-mail addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Web page addresses and e-mail addresses turn into links automatically.
  • Lines and paragraphs break automatically.