Een goede beweging voor de opgroeiende oudere pup is belangrijk!

In een vorige blog ( juli 2020) heb ik het gehad over beweging van de jonge pup van 2 tot 8 maanden. In die leeftijdsfase groeit een pup nog erg snel en zijn de botten, spieren, pezen en banden nog niet zo sterk. Nu wil ik iets meer vertellen over de pup in de leeftijdsfase van 9 tot 12 maanden. In deze fase heeft de pup toch wel 80 tot 85% van zijn volwassen gewicht bereikt. Met de juiste beweging in de jonge pupfase zullen zijn spieren, pezen en banden al sterker zijn, maar ze zijn nog niet op volle sterkte. Je hond is nog een pup!
Laten meelopen naast de fiets of niet?
Hier zit ik met een dilemma. Wanneer ik kijk naar de training van het bewegingsstelsel van de hond, dan zou je nu met een voorzichtige fietstraining kunnen beginnen. Dit houdt in dat je eerst begint met laten meewandelen met de fiets aan de hand. Vervolgens zou je de hond kunnen laten meedraven naast de fiets in een ontspannen draf. Je begint met enkele minuten en als de hond dan ongeveer 12 maanden is, kun je hem ca. 30 minuten laten meedraven. Let erop dat je hond niet gaat rennen (zoals een paard galoppeert), want dit is bij het neerkomen erg belastend voor het schoudergewricht en de andere gewrichten van de voorpoten. Een rustige, gelijkmatige drafbeweging zorgt voor een goede doorbloeding en versterkt de spieren van de achterhand.
Echter, wanneer ik kijk naar de mentale ontwikkeling van de hond, ben ik geen voorstander van fietsen of hardlopen met de hond. Hoe vaak zie je niet honden van fietsende of hardlopende eigenaren, vertragen, wanneer ze andere mensen of honden zien, terwijl de eigenaar gewoon door wil fietsen of hardlopen? Vaak reageert de wandelende hond ook heftig op de langskomende hond naast de fiets. Hoe kan dat nou?
Communicatie tussen honden is belangrijk
Het vertragen van honden en in een boog lopen, als ze elkaar ontmoeten is een normale omgangsvorm. Vaak zie je dat de honden ook wegkijken of hun hoofd naar beneden doen, liplikken en andere vormen van communicatie hebben naar elkaar. Het zijn kalmerende signalen, waarmee ze elkaar duidelijk maken, dat ze het goed met elkaar voorhebben. Een hond die mee moet lopen naast de fiets of de eigenaar kan niet goed communiceren en dit maakt hem onzeker. Ook de andere hond mist de normale omgangsvormen en reageert daardoor vaak anders dan hij normaal bij een ontmoeting zou doen. Voor de ontwikkeling naar een evenwichtige hond, met plezier in zijn contacten, kies ik voor wandelen met de hond. Op die manier kan hij snuffelen en communiceren met andere honden.
Is zwemmen een optie?
Een andere goede mogelijkheid om spieren te versterken is zwemmen. Dit is alleen een mogelijkheid, wanneer je hond het leuk vindt. Neem de tijd om je hond eraan te laten wennen het water in te stappen. Soms helpt het als je zelf meegaat het water in. Belangrijk voor de keuze van het zwemwater is of de hond er gemakkelijk in en uit kan gaan. Geen sloten met steile kanten! Dit is een aanslag op de pezen en banden en kan blessures geven. Een voorbeeld van een blessure is een scheur in de bicepspees, waardoor de hond een schouderkreupelheid krijgt. Hierover heb ik vorige maand iets geschreven. Dit kan alleen opgelost worden door een operatie.
Laat een hond ook niet vanaf de kant het water inspringen. Je weet niet wat er onder het wateroppervlak is. Het kan ondiep zijn of er kan iets onder liggen, waaraan hij zich verwondt.
En later?
Voor de volwassen hond geldt in principe hetzelfde wat betreft de mate en kwaliteit van inspanning zowel fysiek als mentaal. Tekenen van vermoeidheid zijn een indicatie om te stoppen en de hond rust te geven in zijn eigen vertrouwde omgeving.
Tekenen van vermoeidheid zijn o.a.: hijgen, achter blijven, gaan zitten of liggen, minder alert zijn. Wanneer de tong van de hond als een grote slappe lap naar buiten hangt (een lepeltong), is de hond oververmoeid. Dan is het echt te veel geweest.
Bij de oudere hond, die moeilijker opstaat en langzamer, stram en stijf loopt, is het belangrijk om regelmatig te bewegen, maar dan kortere tijd en korte stukjes. Hiermee houd je de hond soepel, maar je overbelast hem niet. Vaak geeft de hond al aan, dat hij niet meer zover wil lopen en soms ook minder vaak. Dan zorgt hij zelf voor zijn beweging binnenshuis en in de tuin.
Leer kijken naar je hond en inschatten, wat bij je hond past, voor een goede gezondheid en een fijne vertrouwensband.
Heb je nog vragen over de beste beweging voor jouw hond of wil je weten of Canine Bowen Techniek een oplossing kan zijn voor de mentale of fysieke problemen van je hond? Neem gerust verder een kijkje op mijn website www.mondier.nl of stel je vraag hieronder.
Add new comment